Galerijflats ‘Sprenkelaar’ Apeldoorn voorzien van dubbelwandige collectieve afvoer

Opdrachtgever: Verwarmingssluis Genemuiden

Uitvoering: Zomer/najaar 2015

Vier galerijflats in de Apeldoornse wijk ‘Sprenkelaar’ zijn dit najaar voorzien van een nieuwe dubbelwandige collectieve afvoer. Elke flat telt honderd woningen onderverdeeld in tien verdiepingen. De verwarmingsinstallatie in de oude situatie was gepositioneerd in een centraal ketelhuis naast de flat. In de oude situatie werd de warmwateraanmaak per woning voorzien met een elektrische boiler.

Omdat er in de woningen geen plaats was voor een centrale collectieve afvoer van de rookgassen is er gekozen voor een dubbelwandige collectieve afvoer op de galerij. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om elke woning te voorzien van een moderne HR cv-ketel. De collectieve afvoer is na de installatie met behulp van een bouwkundige koker uit het zicht onttrokken. Hierdoor is de nette uitstraling van de galerij niet verloren gegaan. Gezien de hoeveelheid uit te voeren werkzaamheden die voor de daadwerkelijke ketelplaatsing moesten plaatsvinden, zijn de beugelpunten met behulp van een boormal geboord. Deze boormal is vakkundig op de doorvoerbussen geplaatst. Dankzij de toelevering van een doorvoerset in een paneel boven een raam kon de opdrachtgever de toestellen tijdens de ketelmontage gemakkelijk aankoppelen op het rookgassysteem.

Bij dit project was, zoals ieder ander project, het voornaamste doel de overlast voor de bewoners tot een minimum te beperken. Dankzij een uitstekende samenwerking tussen beide partijen is dit gelukt. De bewoners van de 400 woningen in de ‘Sprenkelaar’ kunnen nu zonder zorgen warm de winter door!

home
Menu