Nieuwe grote staande schoorsteen voor Zwembad ‘Het Zuiderbad’ in Amsterdam

Opdrachtgever: Hellebrekers Installatietechniek Nunspeet
Uitvoering: Najaar 2015

Dit najaar heeft Alukan in opdracht van Hellebrekers Installatietechniek een grote staande schoorsteen geleverd voor het oudste zwembad van Nederland; het Zuiderbad in Amsterdam. Naast het feit dat dit zwembad al ruim 100 jaar oud is, heeft het een unieke ligging in het centrum van onze hoofdstad. Het fraaie zwembad en tevens rijksmonument ligt namelijk pal naast het wereldberoemde Rijksmuseum.

Aanleiding voor de vervanging van de metalen schoorsteen waren lekkagesporen die in hoog tempo condensschade aan de voet van de installatie opleverden. De rookgassen van zeven, in cascade opgestelde, cv-ketels worden samen met de afvoer van een grote staande boiler in deze schoorsteen weggevoerd. De totale trekhoogte van de schoorsteen is 18 meter en heeft een diameter van 350 mm. Hierin is een buis voor de boiler geplaatst met een diameter van 130 mm. Deze gehele schoorsteen is opgesteld in een bouwkundige schacht. De eerste tien meter in een rechthoekige vorm en het restant in een traditionele ronde gemetselde schoorsteen van circa 1500 mm doorsnee. De beide R.V.S.-schoorstenen zijn rechtop in delen gemonteerd en vervolgens als geheel met behulp van een torenkraan de schoorsteen in getakeld. Deze stond gepositioneerd op het naastliggende terrein van de Amsterdamse brandweerkazerne. Vervolgens zijn beide schoorstenen beneden afzonderlijk op een samengesteld onderstuk geplaatst. De rookgaszijde is geïnstalleerd door middel van een cascade collector met zeven aftakkingen en de boiler is rechtstreeks aangesloten op het nieuwe binnenkanaal.

Het verwijderen van de oude schoorsteen was een tamelijke uitdaging. Dit omdat deze door middel van verankering was bevestigd in het metselwerk van het ronde gedeelte. Verder maakte de ligging van het zwembad de logistieke afvoer van de omvangrijke schoorsteen lastig. Desondanks is het project succesvol afgerond en heeft het zwembad en zijn bezoekers weinig tot geen hinder ondervonden.

Heeft u zelf een uitdagend project in de planning? Wij willen graag met u meedenken. Neem gerust contact met ons op!

Het Zuiderbad Amsterdam
Menu