Tiental woonblokken in Rotterdamse wijk ‘Charlois’ voorzien van moderne HR-toestellen

Opdrachtgever: Kemkens- Bucas Oosterhout

Uitvoering: najaar 2015/voorjaar 2016

In Rotterdam-Zuid ligt nabij de Maasoever en Stadion Feyenoord de wijk ‘Charlois’. In deze wijk staan, in drie achter elkaar gelegen straten, tien woonblokken van vier woonlagen en een bergingsgedeelte dat zich voor de helft onder straatniveau bevindt.  Aan de achtergevel van deze gebouwen is een stalen constructie bevestigd met daarin een vijftal buizen. Vier hiervan zijn bedoeld als perskanaal voor de afvoer van mechanische ventilatie. De vijfde buis dient als collectieve afvoer voor het transport van de rookgassen van de woningen. In totaal zijn er 68 stuks van deze constructies op 272 woningen aangesloten.

Op deze dunwandige aluminium collectieve afvoeren waren AWB VR gesloten toestellen aangesloten. Deze toestellen dienden in verband met veroudering vervangen te worden. Opdrachtgever Kemkens- Bucas Oosterhout gaf ruim na de bouwvak ‘groen licht’ voor de opdracht met als verzoek om nog in 2015 zoveel mogelijk woningen te voorzien van een modern HR 107 cv-toestel. De vervangingsgolf moest dus snel starten en zonder hapering voort worden gezet. Alukan heeft in zeer korte termijn een passend ontwerp en de productie hiervan gerealiseerd. Dit resulteerde in een concept die ook functioneert wanneer er één of meerdere bewoners niet thuis is.

Met een eerste proef strang eind oktober, en de daadwerkelijke start medio november, is de vervangingsgolf zoals gepland snel op gang gekomen. Tot midden december zijn onder zeer goede samenwerking met de opdrachtgever 20 constructies gerealiseerd. Vanaf januari 2016 zullen de volgende 48 constructies volgen.

Havikhorst Rotterdam
Menu